Andalusië, de meest zuidelijk gelegen autonome regio van Spanje, is dé plek voor een culinaire vakantie. Gambas, gazpacho, salmorejo… het water loopt je bij de gedachte alleen al in de mond! Benieuwd waarom Andalusië perfect is voor een culinaire vakantie? Lees dan snel verder!
Het ontstaan van tapas
Tapas kennen hun oorsprong in Andalusië. Andalusië zonder tapas is als Parijs zonder Eiffeltoren. In de negentiende eeuw werden tapas voor het eerst gegeten in combinatie met sherry, waar de Spaanse regio eveneens bekend om staat. Dit was vooral het geval in de Andalusische steden Sevilla, Córdoba en Cádiz. Het woord “tapa” is afkomstig van “una tapa”, wat deksel betekent. Vroeger legde men vaak een tapa op het glas sherry om de vliegen weg te houden. Daarnaast zorgde de tapa voor een betere alcoholverwerking in het lichaam. In Zuid-Spanje hebben de tapas de lunch zo goed als vervangen. Dit is niet gek, tapas zijn immers veel verfijnder dan de traditionele, meestal simpele gerechten uit de Spaanse keuken.
Vele lokale troeven
Andalusië heeft veel lokale specialiteiten die wereldberoemd zijn. Gazpacho Andaluz is er één van. Deze koude soep gemaakt van gepureerde en gezeefde tomaten, ui, knoflook, paprika, komkommer, olijfolie, wijn en azijn is vaak een voorgerecht, maar staat soms ook op de tapaskaart.
In de regio worden verschillende bieren gebrouwd. Cruzcampo is één van de betere bieren uit de streek en was een van de eerste bierbrouwers die mout als grondstof gebruikte.

Uiteraard mag de sherry niet ontbreken! Dit is onmisbaar in Andalusië. Het productiegebied vormt een driehoek tussen de steden Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María en Sanlúcar de Barrameda. In deze steden wordt jaarlijks zo’n 80 miljoen liter sherry geproduceerd!

Touren door de wijngaarden van Jerez de la Frontera
Veruit één van de leukste activiteiten om te doen in Andalusië is een tour door de wijngaarden van Jerez de la Frontera. Rutasiete biedt een tour aan in een 4×4 voertuig en haalt je op bij je accommodatie. Ook na de tour word je weer afgezet! Tijdens de tour kom je alles te weten over de geschiedenis van de lokale drank, de ideale omstandigheden om de druiven te verbouwen en de karakteristieke smaken van de vele verschillende soorten die er zijn. Je krijgt een fles sherry en water cadeau. Als je na de tour in de sherrysfeer wil blijven, dan is een bezoekje aan de Camachuelo Sherry Bar een goed idee. Hier maak je kennis met verschillende sherrysoorten onder het genot van lokale lekkernijen.
Alleen al het feit dat tapas zijn ontstaan in Andalusië is een reden om de regio te bezoeken. Al dat lekkers wil je toch proeven? Na het lezen van dit blog weet je waarom Andalusië perfect is voor een culinaire vakantie!